Okategoriserade

Långsamt börjar vi närma oss hösten, den tid då vi skördar och samlar…

Långsamt börjar vi närma oss hösten, den tid då vi skördar och samlar energi inför den stundande vintern. Även naturen börjar förbereda sig genom att sakta röra sig inåt och nedåt. Löven faller av träden, fröna torkar och saven drar sig sakta in mot roten. Gräset förlorar sin djupa gröna färg och naturen saktar långsamt in och förbereder sig inför vintervilan.
Samma rörelser sker i våra egna kroppar, i vårt eget mikrokosmos. Kan vi anpassa oss efter årstiderna och följa med i naturens rörelser håller vi oss friskare och mer balanserade genom de olika årstiderna.
Hösten är den tid då vi ska skörda det som sommaren gett oss. Vi blickar inåt, avslutar påbörjade projekt och sammanfattar sommaren som varit. Vi saktar ner och förbereder den stundande vintern genom att ta fram varma kläder och filtarna från garderoben då kvällarna blir kallare och vinden börjar bita.
Nu är det klokt att sätta på sig en halsduk som skyddar mot vinden. Det blåsiga vädret ger oss lätt en förkylning eftersom vi ännu inte anpassat oss efter den nya årstiden. I nacken hittar vi Feng Fu, vindens port, där vinden lätt smiter in. Så fort vi känner oss ruggiga, stela i nacken och huvudvärk är det dags att laga en stor kopp med kokad färsk ingefära och svepa in oss i en varm filt.

I årstidsväxlingarna tar det ett tag för kroppen att ställa om sig till de nya förhållandena. Varje årstid har olika fallgropar och efter sommarens solande måste vi nu ställa om och skydda vår kroppsyta mot både vind och kyla. Det är ett bra tillfälle att leta fram receptet på den värmande kycklingsoppan vi lagt i byrålådan.

 

EN TORR ÅRSTID

Hösten för även med sig torka och när det torra klimatet kommer måste vi vara förberedda. Det torra vädret kan ge oss symptom som ökad törst, torrhet i slemhinnor, torr hud, näsa, läppar, hår och hals. Vi kan få klåda på huden, förstoppning, hosta och torr hårbotten. Vi kan förebygga detta genom att dricka mycket vätska, och då varm dryck. Gärna värmande soppor, kyckling buljong, benmärgsbuljong och misosoppa. Även god sömn, bra mat och andra livsstilsfaktorer påverkar.

LUNGORNA OCH METALL ELEMENTET

Inom den kinesiska medicinen är hösten associerad med metall elementet och organsystemet lunga och tjocktarm. Organen inom kinesisk medicin är inte strukturella som vi ser dem inom västerländsk medicin utan mer funktionella och styr en mängd olika funktioner i både kroppen och sinnet. Kom ihåg att kroppen och sinnet är oskiljaktiga och den ena påverkar den andra. Tecken på obalanser i lungorna kan vara att vi får svårare att andas, spontana svettningar, vi blir lätt förkylda, svag röst, kronisk hosta, aversion mot kyla mm.

DE FEM ELEMENTEN – WU XING

De fem elementen speglar årstidernas rörelser både i naturen och inom oss själva. De fem elementen sågs som vitala för livet på jorden och består av vatten, trä, eld, jord och metall. Det var viktigt att förstå hur de olika elementen fungerade och uppförde sig för att leva i harmoni med naturen. Går vi emot ett elements naturliga rörelse skapas obalanser. Wu Xing är en viktig del inom den kinesiska medicinen och fungerar även som ett viktigt diagnostiskt verktyg. Genom att leva efter den aktuella årstiden förbereder vi oss inför den efterkommande så under hösten lägger vi grunden inför vintern osv.

EMOTIONELLA ASPEKTER

Känslor som vi förknippar med lungan är sorg och nedstämdhet. Eftersom kropp och sinne är oskiljaktiga kan emotionella känslor som pågår under en längre tid skada lungans funktion.
Lungorna är förknippade med klart tänkande och kommunikation, en öppenhet inför nya idéer, en positiv självbild och förmågan att slappna av, släppa saker och vara lycklig. När lungorna är i obalans eller om du drabbats av större oro får du svårare att klara av förlust och förändring och du kan uppleva en längre tids sorg som inte försvinner.
Lungorna är också förknippade med fastklängande, så om du har svårt att släppa taget om människor och föremål kan det peka på en obalans i lungan.
Om lungornas energi, qi, är svag kan du uppleva ett långvarigt tillstånd av sorg som inte försvinner. Denna brist, om den är långvarig, kan leda till depression och andra problem.

FYSISK AKTIVITET UNDER HÖSTEN

På hösten behöver vi fortsätta att röra på oss men inte i lika stor utsträckning som på sommaren. Vi måste anpassa träningen efter årstiden och spara på energin inför den stundande vintern. Det är alltid bra att träna men vi ska försöka att inte svettas för mycket. När vi genom svettning öppnar porerna ökar vi också risken för att vinden ska föra med sig kylan in i kroppen vilket kan resultera i en klassisk höstförkylning. Kineserna säger att vi ska frysa in hösten till motsatsen mot våren då vi ska svettas in sommaren.
Nu är det bra om vi går upp tidigt på morgonen och tränar så vi utnyttjar ljuset. Yoga, editation, och sköna skogspromenader är att rekommendera. Lätt jogging är bra då det ökar rörelsen av qi i kroppen.

MAT PÅ HÖSTEN

Ett tecken på att lungans qi inte sprids ordentligt är hosta och astma. Då kan kryddiga smaker som ingefära och vitlök vara effektiva eftersom de har samma funktion som lungan, att sprida och cirkulera. Kryddig smak har en stark utåtgående rörelse som gör att porerna på kroppsytan öppnar sig. Detta är speciellt användbart när vi är i förstadiet till en förkylning. Då är ingefära första valet då det öppnar porerna och skapar en terapeutisk svettning.
Vi skiljer på färsk och torkad ingefära då den färska används för ytan, för att sprida bort kyla. Den torkade ingefäran värmer det inre av kroppen och kan vara effektiv vid en magåkomma, t.ex. magsjuka då vi har en invasion av kyla i magen som behöver värmas.

STÄRKANDE MAT UNDER HÖSTEN

Här kommer tips på bra höstmat som hjälper oss genom årstiden.
  • Rotsaker som morötter, vitkål och sötpotatis
  • Champinjoner, lilja, selleri, sparris, rättika
  • Tofu, misosoppa
  • Lök och vitlök
  • Päron och äpple, (päronkompott stärker lungans yin)
  • Nötter och frön, sesamfrö, lotus frö, valnötter
  • Kryddiga smaker, ingefära, kardemumma, kanel
  • Benmärgsbuljong, kyckling buljong, grönt te och pepparmynts te
Glöm inte att äta ett tillskott av D-vitamin då vi går mot mörkare tider.
Det är av stor vikt vad du äter och hur du förbereder dig inför varje årstidsskiftning. Det finns mycket vi själva kan göra för att ta kontroll över vårt eget välbefinnande. Var lyhörd på vad kroppen och sinnet behöver för att fungera på bästa möjliga sätt. Det är aldrig fel att skapa balans och leva ett friskare liv.

Recommended Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *